Ropná spoločnosť Total má zaplatiť 400 mil. USD za korupciu v Iráne

30.05.2013 Celý región

Washington 29. mája (TASR) - Americké úrady dnes oznámili, že nariadili francúzskej ropnej spoločnosti Total zaplatenie 398 miliónov dolárov v rámci mimosúdneho urovnania sporu, v ktorom ju obviňujú z korupcie pri zabezpečovaní si lukratívnych zákaziek v Iráne. Zároveň v spolupráci s francúzskymi úradmi žiadajú potrestanie zástupcov vedenia spoločnosti vrátane jej šéfa Christopha de Margerieho. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americká Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) začala vyšetrovať aktivity francúzskeho ropného giganta v Iráne v roku 2003. Podľa dôkazov, ktoré tento úrad zozbieral, mal Total v rokoch 1995-2004 použiť najmenej 60 miliónov dolárov na úplatky s cieľom preniknúť na iránsky trh s ropou a zemným plynom.

Ako pripomína Reuters, mimosúdne odškodné je relatívne malou sumou v porovnaní so ziskom v miliardách eur, ktoré Total dosahuje každý štvrťrok. Odškodné vo výške 153 miliónov dolárov žiada SEC, pričom 245,2 milióna dolárov by mal Total zaplatiť americkému ministerstvu spravodlivosti.

Vyšetrovanie aktivít francúzskeho ropného giganta bude naďalej pokračovať, pričom za proces s vedením spoločnosti sa vyslovila aj francúzska prokuratúra. De Margerie už v rovnakom prípade čelí vyšetrovaniu aj vo Francúzsku, a to už od roku 2006. Ako pripomína agentúra DPA, v tomto prípade ide o vôbec prvú spoluprácu amerických a francúzskych úradov v prípade vyšetrovania rozsiahlej korupcie.

V súvislosti v oznámením o pokračovaní vyšetrovania a zaplatení pokút klesli akcie spoločnosti Total o 1,7 percent na 39,40 eur, informuje Reuters.
 

Vyberte región